Yleistä

Palonkestävän kaapeloinnin tarkoitus on säilyttää sähköinen toimintakykynsä riittävän pitkän aikaa tulipalon aikana. Käytännössä tämä tarkoittaa että ei synny katkoksia, ei oikosulkuja tai ettei sähköinen toimintakyky muulla tavalla vaarannu esim. alentuneen sähkönjohtokyvyn vuoksi.
Tulipalossa kaapelien muoviset eristeet, rasioiden tiivisteet ja muu helpommin palava materiaali tuhoutuu, kaapeleista tulee tavallaan ”nippu johtimia”. Palon edistyessä kaapelointijärjestelmä menettää toimintakykynsä viimeistään rakenteiden sortuessa.

Rasian ja johtimien asennus

Rasiat tulee kiinnittää palamattomaan tai riittävästi palonkestävään pintaan, betoni- tai tiilipinta on hyvä, puu huonompi. Kiinnityksessä ei tule käyttää esim. muovisia ankkureita, jos ne eivät kestä korkeaa lämpöä. Tarkoitus on että rasia ja siihen tulevat kaapelit pysyvät tulipalossa paikoillaan riittävän kauan. 
Kaapelit tulee kiinnittää tukevasti siten ettei tulipalon aikana synny normaalista poikkeavia veto- tms. voimia rasian liittimiin.
Kaapelihyllyllä tai vastaavalla rasia tulee kiinnittää tukevasti ruuveilla kiinni hyllyyn tai siihen asennettuun asennuslevyyn.

Kaapelin asennus rasiaan

Rasiassa käyteään keraamisia korkeaa lämpöä kestäviä liittimiä. Johtimia kiinniitettäessä tulee välttää liian suuria voimia sillä keramiikka on herkempää rikkoutumaan kuin esim. muovi. Johtimet tulee asentaa siten että eri potentiaalissa olevat johtimet (esim. nolla ja vaihe) eivät kosketa toisiaan.